Вучич: Историческо е, спечелихме най-голямото доверие в Сърбия

Парламентарните избори преминаха без инциденти 

22.06.2020 | 14:08 Редактор: Тодор Петров

Абсолютна победа – така сръбският Александър Вучич определи резултатите от първите в Европа избори по време на пандемия. Прогресивната партия на президента печели над 63% от гласовете. Така тя може да управлява сама.

"Това е исторически момент. Получихме повече от 2 милиона гласа. Спечелихме огромно доверие от хората, най-голямото досега в Сърбия. От доста време се занимавам с политика, но никога не съм изживявал момент като този. Това е най-голямото доверие в Сърбия - в момент, когато малцина вярват в това", заяви щастливият Александър Вучич.

Социалистите на Ивица Дачич, които са втори, получават над 10% от гласовете. Сегашният външен министър и съюзник на Вучич заяви, че изборите се провеждат в справедлива демократична атмосфера и че бойкотът на част от опозицията се е провалил. 

Провелите се вчера парламентарни, областни и местни избори в Сърбия преминаха без инциденти и без сериозни нередности. Отчетената избирателна активност е около 49% - според някои наблюдатели доста ниска, а самото гласуване - придружено с множество нарушения. 

Освен че за първи път oт 90-те години насам представители на опозицията няма да участват в управлението, с депутатските си места се разделят и част от политиците, определяни като шоумените на сръбския парламент. Такъв е крайният националист Воислав Шешел.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК