Военната намеса в Сирия да е след резолюция на ООН, призова Путин

Всяко друго военно действие срещу суверенна държава ще бъде възприета от Москва като агресия, подчерта руският президент.

04.09.2013 | 11:06
Военната намеса в Сирия да е след резолюция на ООН, призова Путин

Руският президент Владимир Путин за първи път коментира публично развитието на ситуацията в Сирия. В интервю за Първи канал на националната телевизия Путин заяви, че е възможно Москва да се съгласи с военна операция срещу Дамаск, но категорично подчерта, че това може да стане само, ако се докаже използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад и само, ако има резолюция на ООН по въпроса.

Владимир Путин категорично подчерта, че всяко друго военно действие срещу суверенна държава, каквато е Сирия, ще бъде възприета от Москва като агресия.

По-рано във Вашингтон повече от три часа бяха необходими на членовете на Комисията по външни работи на американския Сенат, за да изслушат докладите на държавния секретар Джон Кери, на министъра на отбраната Чък Хейгъл и на началника на Обединеното командване на щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси по ситуацията в Сирия.

Заседанието беше насрочено заради внесената от президента Барак Обама резолюция, която да позволи нанасянето на ограничен и прецизен удар срещу позиции на сирийската армия във връзка с информацията, че военните са използвали оръжие за масово поразяване.

Сенаторите, обаче, прецениха, че текстът на резолюцията е твърде общ и поискаха от Кери, Хейгъл и Демпси допълнителни разяснения кога и какво смята да предприеме президентът. През повечето време въпросите към двамата министри и генерал Демпси бяха за това дали първоначалната идея за нанасяне на въздушни удари няма да премине постепенно в пълноценна военна операция с участието на американски военни в Сирия.

В крайна сметка резолюцията беше подкрепена, след като са били направени съществени корекции.

По информацията на AFP и BBC сенаторите ограничават времето на военната операция на 60 дни, с опция за удължаването й с още един месец. В текста ще присъства и категорична забрана за използването на американски войски за водене на военни действия на територията на Сирия. Това ясно показва отношението на сенаторите към възможността да се повтори ситуацията в Ирак или Афганистан.

Проучване на Reuters показва, че президентът Обама не е успял да убеди американците в необходимостта от военен удар срещу Сирия. 56% от запитаните не смятат, че Вашингтон трябва да се намесва в конфликта, а само 19% подкрепят каквито и да било действия на военните.