Zoom спря видеоизлъчване за потушаването на протестите в Китай през 89 г.

Дисиденти в САЩ поискали да проведат възпоменателно събитие за годишнината и да го излъчат

21.06.2020 | 12:54 Редактор: Наталия Тотева
Zoom спря видеоизлъчване за потушаването на протестите в Китай през 89 г.

Дисиденти в САЩ са поискали да проведат възпоменателно събитие за годишнината от кървавото потушаване на движението за демокрация в Китай през 1989 г. и да го излъчат през Zoom.

Но след това са били прекъснати няколко връзки и акаунтите на американските граждани са били временно деактивирани, както разкри журналистът Бетани Алън-Ебрахимиан от американската медия Axios.

Zoom твърди, че компанията трябвало да спазва местните закони и разпоредби. Изявлението предизвика ясни критики от страна на правозащитните групи. В крайна сметка видеоизлъчванията бяха прекъснати в САЩ.

В Китай също споменаването на събитията от 1989 г. не е забранено със закон, дори ако органите за сигурност обикновено не допускат публични събития по този повод.

Zoom добави ново изявление в края на миналата седмица, в което пише, че китайските власти са поискали компанията да прекъсне видео връзките.

Тъй като нямало как бъдат изключени само участници от Китай, компанията е решила в поне един случай да прекрати напълно предаването и да блокира акаунтите поне временно.

Американска компания се преклонява пред желанието на Пекин да цензурира политическите мнения, пише Investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК