Американски имунолог: Ваксината срещу морбили предпазва от Ковид-19

Съществуват данни, че ваксината спира острите възпаления като сепсиса без риск от странични ефекти

21.06.2020 | 12:07 Редактор: Александра Иванова
Американски имунолог: Ваксината срещу морбили предпазва от Ковид-19

Ваксината срещу морбили, заушка и рубеола може да предпази от Ковид-19, като засили имунната система и намали риска от тежки симптоми. Съществуват данни, че тази ваксина спира острите възпаления като сепсиса без риск от странични ефекти.

"Живите отслабени ваксини имат и някои неспецифични плюсове, освен имунитета към патогена", обяснява имунологът Пол Фидел от университета на Луизиана.

Според американските експерти подсилващи ваксини трябва да бъдат направени на по-уязвимите хора, но и на работещите в болници и домове за възрастни. В американския флот тази ваксина се прилага върху всички новобранци. При епидемията на самолетоносача "Рузвелт" леки симптоми проявили 955 от моряците с положителен тест за коворнавирус и само един от се е наложило да бъде хоспитализиран, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БНР.

Епидемиологични данни от райони, където тази ваксинация се прави рутинно, сочат по-малък брой на смъртни случаи от коронавирусната инфекция. Ваксината предизвиква неспецифични имунни реакции, като карат кръвните клетки в костния мозък да функционират по-ефикасно срещу нашественици. На децата масово се прилага тази ваксина, те почти не се заразяват с коронавирус или го изкарват леко. Ако човек е получил ваксина срещу морбили, заушка и рубеола като дете, вероятно също ще има някакво ниво на антитела, но не и важните миелоидни супресорни клетки в костния мозък. Затова е уместно подновяване на ваксината.

Учените са получили финансиране, за да тестват ефикасността на ваксината срещу морбили, заушка и рубеола върху макаци, заразени с Ковид-19. Ако резултатите са успешни, ще последва и клинично изпитание.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК