Кризата в Сирия е на път да се превърне в международен конфликт (видео)

САЩ увеличават военното си присъствие в Средиземно море.

24.08.2013 | 11:33
Кризата в Сирия е на път да се превърне в международен конфликт (видео)

Кризата в Сирия е на път да се превърне в международен конфликт. САЩ официално обявиха готовност зя военна намеса в размирната страна. Американският министър на отбраната Чък Хейгъл каза, че Съединените щати придвижват силите си към Сирия, докато в същото време преразглеждат възможностите си за участие в конфликта. Хейгъл не даде подробности, но според медиите, Пентагонът увеличава военното си присъствие в Средиземно море. В същото време във връзка с разследването на предполагаемото използване на химическо оръжие, в Дамаск днес пристига заместник-генералният секретар на ООН по въпросите на разоръжаването Ангела КАне.

Източник от американското министерство на отбраната, съобщава, че четвърти по ред американски разрушител-ракетоносец се е придвижил към източните райони на Средиземно море. Всички те разполагат с крилати ракети Томахоук. Официалните представители обаче подчертават, че военноморските сили на Съединените щати не са получавали заповеди за подготовка за военни действия. В същото време Съединените щати обновяват списъка с възможности за военна интервенция в Сирия, за да може американският президент Барак Обама да има по-голям избор при взимането на решение дали да задълбочи участието на Вашингтон в гражданската война в страната, съобщават световните агенции. Екипът на Обама по националната сигурност се събира през уикенда на специално заседание за Сирия, за да обсъдят този въпрос.

При ревизията, която извършва Пентагона, се обновява списъка с цели за възможни въздушни атаки и вероятна употреба на самолетоносачи за обстрел, чрез което ще се избегне навлизането на изтребители в сирийското въздушно пространство. Потенциални неподвижни цели са правителствени сгради и военни комплекси. В интервю за CNN американският президент Барак Обама съобщи, че Вашингтон работи с ООН по събирането на информация за предполагаемото използване на химическо оръжие край Дамаск през тази седмица. Обама подчерта, че трагичният инцидент започва да засяга националните интереси на Съединените щати, за които е важно възпирането на разпространението на оръжията за масово унищожение и защитата на съюзниците в региона. Инспекторите на ООН, които се намират в Сирия, правят засега неуспешни опити да разследват последните обвинения за употреба на химическо оръжие, според които в резултат са загинали над 1300 сирийци много от които деца. Призивите за това отправиха и от Вашингтон, и от Москва. Последната обаче заяви, че има доказателства, че зад химическата атака стоят бунтовниците, а не режимът в Дамаск.