Премиерът на германската провинция с огнище на Ковид-19 обвинява българите

Над 650 работници са дали положителна проба за коронавирус

18.06.2020 | 14:11 Редактор: Наталия Тотева

Още една кланица в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия се превърна в огнище на Ковид-19. Премиерът на провинцията обвини българските и румънските работници за избухването на заразата. 

Заразата е тръгнала от месопреработвателен завод в град Реда-Виденбрюк. Над 650 от служителите на компанията са дали положителна проба за Ковид-19, сред заразените има и българи.

7000 души са поставени под карантина. Премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия - Армин Лашет, обвини работниците от България и Румъния за новите случаи.

По думите му те, а не облекчаването на мерките в страната, са причината за разпространението на вируса.

"Румънци и българи са влезли в страната и вирусът е дошъл оттам. Това ще се случи навсякъде. На територията на цяла Германия действат сходни правила", заяви премиерът Лашет.

Той обоснова думите си с друг подобен случай от последните дни. Става въпрос за компания за производство на аспержи в Бавария, в която отново работят източноевропейци. 95 от служителите са дали с положителни проби за Ковид 19.

По-късно премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия заяви, че условията на труд и претъпканите квартири, в които са принудени да живеят хората, също са допринесли за големия брой заразени.

Властите са затворили детски градини и училища. Мерки са предприети и по отношение на месопреработвателния завод.

Това не е първата кланица в Германия с внезапен бум на заразени. През миналия месец месопреработвателен завод в Косфелд се превърна в огнище. В него също работят предимно хора от Източна Европа. Тогава отново бе поставен въпросът за тежките условия, в които чужденците работят и живеят. Жители на Косфелд дори протестираха срещу практиките на компанията.

Очаква се тази събота да се проведе демонстрация и срещу завода в град Реда-Виденбрюк.

Вижте още в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ей какви сме лоши българите...не признаваме никакви правила...дори и в такива правови държави като Германия...не знам как ще се оправим...то затова ни и плюят и лепват абсурдни обвинения... Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е как да не са виновни облекчените мерки? Ако не ги бяхте пуснали, нямаше да го донесат! Вие сте си виновни. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
pi4 007
преди 3 години
хем им работим най-черната работа, хем не ни плащат като на германци, хем ни обвиняват за всичко...расата на господарите... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Този не е ли малко нагъл? Сигнализирай за неуместен коментар