Единственият телевизионен дебат между Меркел и Щайнбрюк ще е на 1 септември

Коалицията на Меркел печели подкрепата на 47% от избирателите, а социалдемократите - на 43 %, сочат последните социологически проучвания.

23.08.2013 | 10:09
Единственият телевизионен дебат между Меркел и Щайнбрюк ще е на 1 септември

На 1 септември германският канцлер Ангела Меркел и опонентът й Пеер Щайнбрюк ще проведат единствения телевизионен дебат по между си - ден, след като представители на по-малките партии направят същото. На 15 септември пък предстои генералната репетиция преди вота – в Бавария ще се проведат местни избори, които ще дадат ясен сигнал за развитието на националния вот седмица по-късно.

От всички избори досега, след обединението, тези са очаквани с най-голям интерес от цялата международната общност, отбелязва британското издание The Economist. Причината се крие в непрекъснато нарастващата роля на Германия в политически и икономически план.

Избирателната система в Германия е много интересна и популярността на Меркел, възлизаща на почти две трети от населението, не е недвусмислена гаранция за успех. В страната половината депутати се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално. Според последните социологически проучвания, коалицията на Меркел печели подкрепата на 47% от избирателите, а за социалдемократите биха гласували 43 %.

Интересът в Германия към кампанията е малък, и едва половината от гражданите под 30-годишна възраст знаят точната дата на вота, но международната общност очаква с интерес развръзката.

Интересът се дължи на две причини, посочва The Economist. Първата е свързана със самата личност на Меркел, която се превърна в символ на стабилност и решителност не само в Европа. Голяма част от света също не крие симпатиите си към родената в Източна Германия Меркел. Втората причина за международния интерес се крие в това, че Германия се превърна в много важен политически и икономически фактор. И определението за страната, дадено от Хенри Кисинджър, че е прекалено голяма за Европа и прекалено малка за света, вече не отразява съвсем статута на федералната република.Германия вече играе ролята на хегемон в европейската система.

На 22 септември целият свят ще узнае развръзката от изборите, а след това предстои епилогът – в рамките на няколко седмици или месец ще се проведат консултации за формиране на кабинет. Едва след тях ще имаме пълната картина за резултата от изборите и в каква посока ще се движи политиката на страната.