САЩ признаха за незаконните действия на Агенцията за национална сигурност

Едуард Сноудън изнесе секретни документи, от които става ясно, че между 2008 г. и 2011 г. САЩ са събрали не по-малко от 56 хиляди имейла.

22.08.2013 | 16:30
САЩ признаха за незаконните действия на Агенцията за национална сигурност

Два месеца след първите разкрития на Едуард Сноудън, американското правителство призна, че между 2008 г. и 2011 г. Агенцията за национална сигурност е нарушила закона, прихващайки електронна кореспонденция на американски граждани, които не са имали връзка с тероризма. Това стана ясно от разсекретени документи, сред които решение на секретен съд от октомври 2011 г, с което на агенцията се нарежда да прекрати програмата за следене на имейли.

От разсекретените документи става ясно, че прилаганата между 2008 г. и 2011 г. програмата е събрала не по-малко от 56 хиляди имейла на американски граждани, които не са имали връзка с тероризма.

През 2011 г. специализираният съд за следене на чуждите разузнавания обявява, че тези действия са в разрез с четвъртата поправка в конституцията, която забранява необосновани претърсвания и изземвания от американски граждани.

Представители на разузнаването, пожелали анонимност казаха, че събирането на тази информация е било следствие от технически проблем, а не превишаване на правомощията от страна на агенцията за национална сигурност.

Решенията на съда, които по принцип се пазят в тайна бяха разкрити от правителството в отговор на молба, базирана на Закона за достъп до информация. Правителствени представители съобщиха, че решението на съда е било разсекретено, за да се покаже, че пропуските в програмите за следене са осъзнати и коригирани.

Обхватът на масивната програма за наблюдение на Националната агенция за сигурност, следяща интернет и телефонна комуникация, беше разкрита през юни от бившия служител на агенцията Сноудън.

По-рано този месец президентът Барак Обама обеща повече прозрачност относно американските шпионски програми, както и извършването на подходящи реформи, които да гарантират по-голям контрол.