В Китай започна делото срещу политика Бо Силай

Той беше обвинен в получаването на подкупи в размер на 21, 8 млн. юана, които се равняват на 3,6 млн. щатски долара.

22.08.2013 | 12:42
В Китай започна делото срещу политика Бо Силай

Днес в китайския град Дзинан започна делото срещу политика Бо Силай. Някогашният високопоставен член на комунистическата партия в Китай е обвинен в злоупотреби със служебно положение и корупция вътре в структурата на комунистическата партия. Той отхвърли обвиненията и обеща да представи доказателства в своя полза.

Изслушването в съда минава спокойно. Беше направена почивка между сутрешната и следобедната сесия. Разбира се имаше хора, които протестираха в подкрепа на Бо Силай. Те се опитват да предизвикват вниманието на чуждестранните медии и да покажат несъгласието си с процеса.

Но полицията лесно се справя с тях и няма ескалация на напрежение. Охранителните органи показват търпение към демонстрантите, но така или иначе протестната им акция беше спряна и не е ясно дали въобще ще бъде възобновена.

Бо Силай прекара около 3,5 часа пред съдиите. Той беше обвинен в получаването на подкупи в размер на 21, 8 млн. юана, които се равняват на 3,6 млн. щатски долара. Но Силай категорично отхвърля тези обвинения и не може да се очаква пълното му сътрудничество с прокурорите, както предполагаха много хора.

Обвиненията за подкупи и корупция обаче не са единствените срещу Бо Силай. На лице са такива за злоупотреба със служебно положение и присвояване на средства. Днес и утре те ще бъдат гледани едно по едно. Очаква  се окончателната присъда да стане ясна в началото на септември.

/Bloomberg/