ООН поиска незабавна проверка в Сирия за употреба на химическо оръжие

Русия и Китай обаче настояха за по-сдържано изявление на ООН , тъй като според тях няма безспорни доказателства за използването на химическо оръжие от режима.

22.08.2013 | 09:34
ООН поиска незабавна проверка в Сирия за употреба на химическо оръжие

ООН официално заяви, че атаката с химически оръжия в Сирия, която според опозицията е убила над хиляда невинни, представлява сериозна и недопустима ескалация на конфликта.

След заседание на Съвета по сигурността на организацията заместникът на Генералния секретар Ян Елиасон обяви, че е необходимо детайлно изясняване на случая. Разследването обаче зависи от сирийското правителство и възможността то да осигури сигурността на инспекторите.

Сирийски проопозиционни групи заявиха вчера, че правителствените сили са извършили нападение с отровен газ край Дамаск, при което по техни данни са загинали 1300 души.

Русия и Китай обаче настояха за по-сдържано изявление на ООН , тъй като според тях няма безспорни доказателства за използването на химическо оръжие от режима. Руските власти твърдят, че това е обикновена провокация.

Според бунтовниците при действията на правителствените части са загинали граждани в районите на Ирбин, Дума и Муадамия. Кадри, заснети от бунтовнически активисти и качени в YouTube, показват десетки ранени в подвижни болници. Сред жертвите има и много деца.

Властите отхвърлиха обвиненията за използването на балистични ракети с химически оръжия. Режимът на президента Башар Асад определи такива твърдения като нелогични и изфабрикувани. Според властите опозицията се опитва да отклони вниманието от големите поражения, които е изпитала напоследък.

Общо 35 държави вече поискаха от Сирия да осигури възможност на инспекторите на ООН да посетят мястото на атаката и да анализират евентуалната употреба на химически оръжия. Администрацията на американския президент Барак Обама също официално изрази притесненията си от атаката и призова за разследване. Европейският съюз също призова за пълно и незабавно разследване на твърденията за химическо нападение.

Опозицията и Управляващите в Сирия непрекъснато се обвиняват взаимно в употребата на химически оръжия, в продължаващия вече 28 месеца конфликт.