Британските служби принудили The Guardian да унищожи документи от Сноудън

Двама „експерти по сигурността" са посетили офисите на The Guardian в Лондон, а мазето на сградата е било претърсено за компютри с информация.

20.08.2013 | 12:40
Британските служби принудили The Guardian да унищожи документи от Сноудън

Британското правителство е оказало натиск над изданието да прекрати публикуването на статии с разкритията на Едуард Сноудън за шпионските практики на тайните служби в САЩ, разкри The Guardian. Информацията беше публикувана в коментарна статия по повод задържането на бразилеца Дейвид Миранда, партньор на журналиста от The Guardian Глен Гринуалд, публикувал статии с информация на Сноудън.

Редакторът на The Guardian Алан Ръсбриджър разказва, че малко след като вестникът публикувал първите разкрития на Сноудън, с него се свързал висш представител на британското правителство. Той се опитал да окаже натиск над издателството да спре публикуването на подобни материали.

Последвали са две срещи, с които изданието е било принудено да унищожи или предаде на властите всички материали, предоставени от Сноудън. Месец по-късно той отново е потърсен от високопоставени представители, които заявили, че ако редакцията не предаде информацията, получена от Сноудън, вестникът е заплашен от съдебни действия.

Ръсбридж разказва, че след продължителни разговори с британското правителство, двама „експерти по сигурността" от еквивалента на американската Национална агенция за сигурност, са посетили офисите на The Guardian в Лондон. Мазето на сградата е било претърсено за компютри с материали от Сноудън.

Служители на вестника са унищожили компютри, докато експертите са търсели на друго място, заяви източник, запознат със случката, цитиран от Reuters. В статията Ръсбриджър намеква, че изданието ще продължи да изважда на бял свят секретни документи от Сноудън от територия, която не е под британска юрисдикция.

Разкритията за оказания от властите на Острова натиск, журналистът прави ден, след като на лондонското летище Хийтроу беше задържан бразилецът Дейвид Миранда. Той е партньор на журналиста от The Guardian Глен Гринуалд, публикувал поредица статии с разкритията на Сноудън за шпионските практики на тайните служби в САЩ.

По силата на антитерористичен закон от 2000 година, Миранда е разпитван за максимално позволеното време – 9 часа, след което освободен. Мобилният му телефон, лаптопът, карти памет и други електронни устройства обаче са конфискувани. От Scotland Yard потвърдиха за задържането на бразилеца, но отказаха да предоставят информация за причините. Вашингтон съобщи, че арестът е бил извършен по желание на Великобритания, но и съгласуван с американските власти.