Сноудън имал достъп до секретна информация, когато работил в Dell

Агенция за национална сигурност е нарушила регулациите за неприкосновеността на личния живот или е превишавала правата си хиляди пъти годишно.

16.08.2013 | 13:05
Сноудън имал достъп до секретна информация, когато работил в Dell

Получилият убежище в Русия бивш сътрудник на ЦРУ и американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън е започнал да събира документи за секретните програми на американските разузнавателни служби още през април 2012 г., когато е работил в Dell. Това съобщи източник запознат с разследването, пожелал анонимност.

Досега се смяташе, че Сноудън е получил достъп до секретни данни между март и май, като служител на Booz Allen Hamilton – компания подизпълнител на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. Според анонимния източник Сноудън целенасочено започнал работа там, за да получи достъп до допълнителна секретна информация, която в последствие да предаде на медиите.

Американските власти поставиха под въпрос как обикновен системен администратор в компютърния гигант Dell е успял да получи достъп до толкова много строго секретнидокументи и то без да събуди подозрение.

Новините, че Сноудън е теглил информация, докато работил в Dell, може да увеличат натиска върху американските разузнавателни служби да затегнат контрола върху протоколите за сигурност, с цел предотвратяване на бъдещо изтичане на секретна информация.

Booz Allen Hamilton уволни Сноудън, след като той замина за Хонг Конг с голямо количество секретни материали. В момента компанията сътрудничи за разследванията във връзка с неговото назначаване и изтичането на информация. Все още не е ясно дали от Dell са предприели същите действия.

Същевременно стана ясно, че Агенция за национална сигурност е нарушила регулациите за неприкосновеността на личния живот или е превишавала правата си хиляди пъти годишно, откакто през 2008 г. Конгресът й дава широки нови правомощия. Според Washington Post повечето от нарушенията били свързани с неразрешено следене на американци или чуждестранни мишени на разузнаването в САЩ в нарушение на закона. Получените от вестника документите са с такава висока степен на детайлност и аналитичност, каквито обикновено не се споделят и с Конгреса или специалния съд, който контролира подслушванията.