Египетската столица е заплашена от нови кръвопролития

Привърженици на сваления президент Мохамед Мурси призоваха за масови демонстрации след петъчната молитва.

16.08.2013 | 10:50
Египетската столица е заплашена от нови кръвопролития

Египетската столица Кайро е заплашена от нова вълна от протести и кръвопролития, след като привърженици на сваления президент Мохамед Мурси призоваха за масови демонстрации след петъчната молитва.

В случай на нови безредици на армията е разрешено да използва бойни патрони при самозащита. В страната е в сила извънредно положение, след като по официални данни при безредиците преди два дни загинаха близо 580 души, а ранените – около четири хиляди.

Властите в Египет разкритикуваха изказването на американския президент Барак Обама, който вчера остро осъди действията на временното правителство. Засега САЩ няма да прекратят помощта от 1,3 милиона долара, които предоставят на Египет, но анулираха съвместните военни учения.

Обама каза, че сътрудничеството между двете страни не може да продължи докато се избиват невинни граждани. От кабинета на египетския президент коментираха, че думите на Обама не са базирани на факти и само ще окуражат въоръжени групировки.

Очаква се привържениците на Мурси да се съберат в градските джамии за традиционната петъчна молитва и оттам да излязат по улиците на Кайро, а вероятно и други населени места.

В отговор защитници на правителството и армията призовават египтяните да бранят домовете и религиозните си храмове.

Тази нощ Съветът за сигурност на ООН проведе при закрити врата заседание за ситуацията в северноафриканската държава. Аржентинското председателство на съвета призова всички страни в кризата в Египет към „максимална сдържаност”.