Благотворителността набира скорост в Русия

За период от две години 15 милиардери похарчили 40% повече средства по тази линия, става ясно от репортаж на Bloomberg.

12.08.2013 | 17:37
Благотворителността набира скорост в Русия

Филантропията в Русия има традиции още от царската епоха. По време на комунизма за период от около 70 години тя е блокирана, но се възражда отново след разпадането на Съветския съюз.

През последните години филантропите в страната създават свои фондации и увеличават сумите, които харчат за благотворителност, коментира Хенри Майер от Bloomberg Television.

“Направихме проучване, което показа, че 15 милиардери са похарчили с 40% повече средства за периода между 2010 и 2012 година,” коментира анализаторът.

По думите му има две основни причини за по-малките суми, които отделят филантропите в Русия в сравнение с тези в САЩ. Едната е, че това е сравнително ново явление. Втората причина е, че в Русия милиардерите оказват помощ и за проекти, които са избрани от правителството, не от тях самите.

„Например, Олимпийските игри в Сочи, които ще се проведат следващата  година, изискват инвестиции от милиарди долари от няколко милиардери. Това важи и Световното първенство през 2018. И на последно място, това е наследство от Съветската епоха – тези богаташи имат компании, които много често имат сериозни социални задължения, понякога в цели области.

Например Norilsk Nickel на Потанин е изхарчил повече от един милиард долара между 2010 и 2012 за обществените нужди на областта,” отбелязва Хенри Майер.

Вижте репортажа по темата от видео файла.