Започват предизборните дебати за кметските избори в Москва (видео)

Настоящият кмет на града Сергей Собянин обяви, че ще се фокусира върху срещи с избирателите.

12.08.2013 | 10:36
Започват предизборните дебати за кметските избори в Москва (видео)

Днес започват предизборните дебати преди кметските избори в Москва, който ще се състоят на 8 септември. От 12 август до 6 септември ще се проведат 12 кръга на дебатите, като те ще се предават пряко по телевизията и радиото.

Действащият кмет и кандидат за следващ мандат  Сергей Собянин обяви, че няма да се включи в дебатите. Той обясни, че предпочита да съсредоточи усилията си в провеждането на преки срещи с избирателите и няма желание да влиза в политически спорове с опонентите си.

Първоначално програмният директор на „Москва медия“ Юри Жиганов беше обявил, че някои от дебатите ще са на запис, заради липса на техническа възможност за преки предавания. Обяснението беше прието с ирония от някои от кандидати. Впоследствие обаче решение е било намерено и зрителите ще могат да гледат разговорите в реално време.
Въпреки, че Собянин обяви, че няма да участва в дебатите, някои анализатори не изключват възможността той да се включи в тях на по-късен етап.

Настоящият кмет на Москва, който е приближен до президента Владимир Путин,  е абсолютен фаворит преди вота. Според социолозите той ще спечели около 55% от гласовете.

Най-сериозният му конкурент е известният лидер на опозицията – Сергей Навални. Към момента обаче той се радва на подкрепа, варираща между 8 и 12 %. По-рано тази седмица, Навални нападна Собянин като разпространи информация, че непълнолетната му дъщеря притежава голям, луксозен апартамент в центъра на Москва – нещо, което според декларираните доходи на семейството – не би следвало да може да си позволи.

От Кремъл официално обявиха, че апартаментът е бил даден на Собянин през 2000, когато той е работил в администрацията на президента.

Въпреки че участва в кампанията, Сергей Навални е обвинен за присвояване на средства от държавното дърводобивно предприятие, за което може да получи присъда от пет години затвор.