Цунами от недоволство след свалянето на "Отнесени от вихъра" от HBO

Класиката от 1939 г. бе буквално отнесена от стрийминг платформата

11.06.2020 | 20:18 Редактор: Александра Иванова

Свалянето на филма "Отнесени от вихъра" от онлайн платформата на HBO Max предизвика сериозен дебат и вълна от неодобрение. Решението беше провокирано от стремеж за борба с расизма на фона на нестихващите протести в Съединените щати. 

"Отнесени от вихъра" е продукт на своето време и изобразява някои от етническите и расовите предразсъдъци, които за съжаление са били често срещани в американското общество", се казва в позиция на онлайн платформата за филми.

HBO Max буквално отнесе кино класиката от 1939 г. от своята стрийминг платформа, в опит да даде своя принос в нарастващото недоволство срещу расовата дискриминация в Съединените щати. Свалянето на лентата се случи, след като сценаристът на "12 години робство" Джон Ридли, написа статия, в която посочва, че филмът увековечава робството. 

В позицията си HBO Max уточнява, че лентата ще бъде върната обратно в каталога с придружаващи разяснения за историческия контекст. 

"Това е художествено произведение, то може всякакви фикции да представя. По този начин да се отнасяме буквалистично към литературата и киното е форма на насилие над тях. Разбира се трябва да има дебати в обществото, но не репресии върху изкуството", посочи медийният експерт Георги Лозанов.

Носител на десет награди Оскар - "Отнесени от вихъра" е смятан за едно от най-големите достижения на киното, но от години е обект на остри критики. Създаден по еднноименния роман на писателката Маргарет Мичъл, филмът разказва за Американската гражданска война и нейния ефект върху живота на хората от Юга. За мнозина сюжетът представя Конфедерацията и робството в романтична и невярна светлина. 

"Когато се бориш с насилието не можеш да го правиш с насилие върху изкуството или върху историята", подчерта Лозанов.

Отстраняването на филма предизвика широк дебат и сред самите афроамериканци. За влогърa Рейналд Кейглър отстраняването на филма е нелогично и безсмислено действие.

"Ще премахнем ли "Кръстникът", защото смятаме, че представя италианците в негативна светлина? Виждам защо "Отнесени от вихъра" е смятан за расистки, но той отразява друго време. В лентата някои от белите актьори също са представени в негативна светлина", коментира влогърът.

"Отнесени от вихъра" дава възможност на Хати Макданиел да стане първата тъмнокожа жена в историята на американското кино, която печели Оскар.

Вижте повече във видеото на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК