Напрежение в Северна Ирландия заради парада на републиканците

В петък срещу събота в столицата Белфаст пострадаха близо 60 полицаи при сблъсъци между пробритански настроени протестанти, опитали се да провалят парад на католици.

11.08.2013 | 13:00
Напрежение в Северна Ирландия заради парада на републиканците

Полицията в Северна Ирландия апелира за спокойствие и толерантност по време на днешния парад на републиканците в град Касълдерг. В петък срещу събота в столицата Белфаст пострадаха близо 60 полицаи при сблъсъци между пробритански настроени протестанти, опитали се да провалят парад на католици. Четирима от служителите на реда са настанени в болница. Осем души са в ареста.

Тълпата замеряла полицаите с различни предмети, предимно павета, тухли и стъклени бутилки. Няколко коли са подпалени. Органите на реда са прибегнали до използването на гумени куршуми и водни оръдия, за да сложат край на безредиците в центъра на Белфаст.

Католиците-републиканци излязоха на демонстрация, за да отбележат годишнината от въвеждането на така нареченото задържане без съд, въведено от британските власти на 9 август 1971 г. До 1975 г., когато действието на закона се прекрати, в затвора попаднаха над две хиляди души без съд и присъда - предимно католици-републиканци. Мярката беше абсолютно непопулярна и предизвика три десетиления на кръвопролития, отнели живота на 3500 души.

В крайна сметка през 1998 г. беше подписано Споразумението от Разпети петък. С него Лондон се съгласи властта в Северна Ирландия да бъде поделена между лоялисти и републиканци.