Обама призова Гърция да намери начин да стимулира растежа

Вчера официалната статистика на Гърция показа че безработицата в страната през май е достигнала нов исторически връх от 27,6 на сто

09.08.2013 | 11:53
Обама призова Гърция да намери начин да стимулира растежа

Американският президент Барак Обама призова Гърция да намери начин да стимулира растежа на икономиката, а не да разчита само на орязване на разходи в опит да преодолее тежката икономическа криза.

Срещата между Обама и премиерът на южната ни съседка Андонис Самарас се състоя в момент, в който Атина се готви за по-нататъшни преговори с международните кредитори за допълнително намаляване на дълга й.

В разговор с гръцкия премиер в Овалния кабинет на Белия дом американският дръжавен глава каза, че Атина трябва да се фокусира и върху създаването на работни места, тъй като "историята е показала, че когато има работа, хората се справят по-добре с икономическата тежест".

Самарас от своя страна се съгласи със събеседника си и подчерта, че сериозно прдизвикателство пред правителството му е борбата с младежката безработица, която достига 60 процента.

"Жертвите, които гръцкият народ трябваше да направи, са огромни, но ви гарантирам, че те няма да бъдат напразни“,увери гръцкият премиер.

Срещата между Обама и Самарас се състоя в момент, в който Гърция се готви за по-нататъшни преговори с международните кредите във връзка с допълнително намаляване на нейния дълг.

Вчера официалната статистика на Гърция показа че безработицата в страната през май е достигнала нов исторически връх от 27,6 на сто. Това е повече от два пъти над средното ниво в еврозоната, което през юни беше 12,1 на сто.

Според гръцки икономисти засилването на износа и силният туристически сезон ще подпомогнат спирането на допълнително покачване на безработицата в страната.