Чехия върви към предсрочни избори до края на годината (видео)

Технократското правителство на Иржи Руснок изгуби вота на доверие.

08.08.2013 | 10:47
Чехия върви към предсрочни избори до края на годината (видео)

След 9-часови дебати новото технократско правителство на Чехия претърпя поражение на проведения снощи вот на доверие в парламента, предаде Reuters.

„За“ снемане на доверието от кабинета гласуваха 100 депутати, а в подкрепа на правителството – 93-ма. Резултатът означава, че страната върви към провеждането на нови избори до края на годината, съобщава Bulgaria on Air.
Съгласно Конституцията в рамките на 2 месеца трябва да се организират предсрочни избори.

Миналият месец президентът на Чехия Милош Земан назначи за министър-председател своя икономически съветник Иржи Руснок, въпреки противопоставянето от страна на големите политически партии.

Критиците определиха назначението и последвалото формиране на експертно правителство като ход, с който Земан цели да разшири обхвата на своята власт.

Предшественикът на Руснок - Петр Нечас, подаде оставка през юни, след като беше обвинен в корупция и злоупотреба със служебно положение. Заедно с него след най-голямото анти-корупционно разследване от падането на комунизма насам сред обвиняемите попаднаха още двама бивши депутати, бивш министър и настоящия и бившия ръководител на военните тайни служби.

Още след оставката на Нечас дясноцентристките партии, които го подкрепяха, поискаха възможността те да посочат неговия заместник и да сформират кабинет, тъй като притежаваха мнозинсто от 101 депутати в 200-членният парламент. Но и то е под въпрос, след като снощи няколко центристки и дясноцентристски депутати напуснаха залата, вместо да гласуват срещу Руснок.

Съгласно Конституцията на Чехия президентът Милош Земан има още един шанс да посочи нов премиер. Няма обаче законов срок, в който той да назначи нов министър-председател.

Преди вота Земан съобщи, че вероятно ще задържи Руснок на поста му дори и в случай, че парламентът снеме доверието си от правителството. Парламентът обаче има правото да се саморазпусне и се очаква в следващите дни да бъде обсъдена и тази възможност.