Северна и Южна Корея отново преговарят за индустриалната зона Кесон

В официално изявление Пхенян предложи датата 14 август.

07.08.2013 | 16:22
Северна и Южна Корея отново преговарят за индустриалната зона Кесон

Северна и Южна Корея подновяват преговорите за отварянето на индустриалната зона Кесон. В официално изявление Пхенян предлага датата 14 август. Остава въпросът дали Северна Корея е удовлетворила изискванията на Сеул- а именно, че комплексът няма отново да бъде затворен.

В официалното предложение Северна Корея заявява, че нейните работниците ще се върнат на работа в общия комплекс, обещава, че сигурността на южнокорейските служители ще бъде гарантирана и засвидетелства желанието двете страни да направят всичко възможно за предотвратяването на бъдещо затваряне на Кесон.

Сеул прие идеите на Пхенян и определи предложението като „ориентирано към бъдещето“. Тази сутрин около 500 южнокорейци, включително много собственици на фирми в Кесон, се събраха от южната страна на демаркационната линия, за да настояват да се поднови дейността на съвместния индустриален парк.

Няколко кръга от преговори за подновяване на работата на комплекса вече се провалиха. Южна Корея искаше гаранции от северната си съседка, че няма повече едностранно да затваря зоната. И сега не е ясно дали Пхенян е изпълнил искането на Сеул. Развитието по казуса идва броени часове след като Южна Корея съобщи, че е оторизирала застрахователни плащания на засегнати от затварянето на индустриалната зона компании. Средствата са на стойност 251 милиона долара. Този ход беше възприет като знак за окончателното затваряне на комплекса.