Ердоган целенасочено пратил бежанците към Гърция, а не към България

"Конфликтът в Либия става все по-тежък", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев

09.06.2020 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова

Гърция обяви готовност за война с Турция. Но ще се взривят ли отношенията между двете държави?

"Гърция и Турция постоянно имат търкания. Ердоган целенасочено прати новите бежански вълни към Гърция, а не към България. Това беше, за да създаде напрежение на гръцката граница. Разковничето се нарича Кипър, но не говорим за окупацията, която е факт и едва ли би се променила. Но новите опити да се търсят находища на газ покрай кипърска територия взривяват отношенията между Гърция и Турция", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев за "Денят ON AIR".

По думите му Гърция много хитро се е поставила в конфликта между САЩ и Турция, както и в нападките на Тръмп към турския държавен глава.

"В момента, в който Турция реши да закупи системата S400 за отбрана от Русия и САЩ отказаха да продължат програмата на F35 с Турция, Гърция много хитро вдигна глава и каза "Може ли тези ескадрили да дойдат при нас. Много бързо те издърпаха този проект. Гърция много бързо се ориентира в ситуацията и допълнително нагнети напрежението между Турция и САЩ от една страна, а от друга - между Турция и Гърция. Турция мислеше, че ще шантажира САЩ, но много бързо се видя къде могат да бъдат десоциирани тези самолети, така че да не им се намали тяхната бойна способност", допълни Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR. 

Той посочи, че Гърция използва всички механизми като член на ЕС, за да оказва натиск върху Турция. 

"Ежедневие е турски военни самолети да навлизат в гръцка територия. Наскоро бяха арестувани гръцки войници, които влязоха на турска територия. Тези нападки ще продължават. Това, което се случва в Кипърско море, ще продължава да бъде дразнител. Турция продължава да изпраща кораби за сондажи, а те са много важни за все по-изоставащата турска икономика. В изключително тежко състояние е", категоричен е бившият зам.-външен министър.

Милен Керемедчиев допълни, че конфликтът в Либия става все по-тежък.

"Подкрепяният от Русия генерал Хафтар започва да губи все повече територия и започва да отстъпва. Русия губи почва чрез своите военни наемници. Това е по-голямо главоболие от отношенията Гърция - Турция", коментира той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК