Обама ще се включи в срещата на Г-20 в Русия (видео)

Държавният глава на САЩ изрази разочарование, че Русия е осигурила временно убежище на Едуард Сноудън.

07.08.2013 | 10:17
Обама ще се включи в срещата на Г-20 в Русия (видео)

Американският президент Барак Обама потвърди, че ще участва на срещата на Г20 в Русия през есента, въпреки нарасналото напрежение между Вашингтон и Москва, заради случая Едуард Сноудън. Въпреки това, във Вечерното шоу на Джей Лено, Обама изрази разочарованието си, че Русия е осигурила временно убежище на бившия служител на американските тайни служби.

„Москва понякога подхлъзва поведението си с манталитет и мислене от Студената война. Това, което казвам на президента Путин е, че трябва да мислим за бъдещето. Няма причина да не си сътрудничим по-ефективно, отколкото в момента“, подчерта Обама.

Държавният глава на САЩ не даде ясен отговор дали ще проведе лична среща с руския президент Владимир Путин.
От Белия дом заявиха, че все още не са взели решение дали такива разговори биха имали смисъл. Вашингтон поиска  Едуард Сноудън да се върне в САЩ, където да бъде съден за шпионаж и разкритие на държавна тайна.

Обама коментира и решението за затваряне на посолствата си в някои държави в Близкия изток от съображения за сигурност. Той заяви, че въпреки значителния прогрес в борбата с тероризма, последните събития са напомняне, че радикалният екстремизъм остава факт.

Американският държавен секретар Джон Кери и министърът на отбраната Чък Хейгъл ще участват в двустранна среща с руските си колеги този петък.  Тя ще се състои в американската столица и ще се фокусира върху иранската ядрена програма и ситуацията в Сирия.