Египет освобождава затворници на "Мюсюлмански братя"?

Няколко хиляди привърженици на стария режим излязоха по улиците на Кайро.

06.08.2013 | 15:38
Египет освобождава затворници на

Армията и правителството на Египет направиха компромисно предложение на "Мюсюлмански братя" с цел да бъде прекратена политическата криза в страната. Предложението включва освобождаване от затвора на няколко членове на движението, размразяване на авоарите му и даване на три министерски поста на негови представители в бъдещия кабинет. Източник, който участва в дипломатическата инициатива, съобщи, че освобождаването на затворници се очаква да се случи всеки момент.

Чуждестранните посредници от САЩ, ЕС, Обединените арабски емирства и Катар, които са в страната в опит да намерят решение на политическата криза в Египет, призоваха "Мюсюлмански братя" да "приемат реалността" визирайки отстраняването на сваления президент Мохамед Мурси. По-късно обаче от ислямисткото движение отхвърлиха апела. Според говорителя на движението Джехад ел Хадад, "Мюсюлмански братя" настояват основата за разговорите да бъде конституционната легитимност. Хадад съобщи, че посредниците са посетили в затвора втория човек в йерархията на "Мюсюлмански братя" Хайрат аш Шатер. Той обаче прекратил разговорите с мотива, че дипломатите трябва да се срещнат с Мурси.  Източници, присъствали на срещата я описаха като дълга, на моменти напрегната, но конструктивна и полезна.

Говорителят на армията Ахмед Али каза, че между Братството, армията и правителството все още не е постигнато споразумение за прекратяване на тежката политическа криза в Египет. Поредна нощ няколко хиляди привърженици на стария режим излязоха по улиците на Кайро, скандирайки името на Мурси и „ние не сме терористи“.