fallback

САЩ затворили посолствата си в Близкия изток заради прихванати тайни съобщения

Американското разузнаване засякло кореспонденция за извършване на нападение.

06.08.2013 | 11:10

Затварянето на посолствата на САЩ в Близкия изток е предизвикано от прихваната комуникация между лидера на „Ал-Каида” и ръководителя на йеменското разклонение на терористичната мрежа, съобщават американски медии. Разузнаването на САЩ е прихванало серия от съобщения, в които наследникът на Осама бин Ладен-Айман ал Зауахири дава нареждане на ръководителя на йеменското подразделение Насер ал Ухайши да извърши нападение.

Съобщенията представляват рядко срещана досега координация между основното ръководство на „Ал-Каида”, което се укрива в Пакистан, и групировката „Ал-Каида“ на Арабския полуостров – най-опасното разклонение на терористичната мрежа. В електронната комуникация между двамата се споменава точно време за извършване на нападение, но не става ясно коя е целта.

В отговор САЩ наредиха безпрецедентното затваряне на посолствата в 19 държави в Близкия изток и Африка.

Великобритания, Германия, Франция, Холандия също затвориха своите дипломатически представителства в йеменската столица Сана.

От днес поне до края на седмицата Норвегия също ограничава достъпа до 15 посолства в Близкия изток и Африка. От снощи мерките за сигурност на международното летище в Брюксел и на някои жп гари в белгийската столица са засилени.

Федералният антикризисен център в Белгия въведе в посочените транспортни възли трето от общо четири нива за терористична опасност.

По настоявана на Вашингтон властите на лондонското летище Хийтроу претърсваха обстойно багажа на пътници, пътуващи към САЩ.

fallback
Още от Свят
fallback