САЩ затворили посолствата си в Близкия изток заради прихванати тайни съобщения

Американското разузнаване засякло кореспонденция за извършване на нападение.

06.08.2013 | 11:10
САЩ затворили посолствата си в Близкия изток заради прихванати тайни съобщения

Затварянето на посолствата на САЩ в Близкия изток е предизвикано от прихваната комуникация между лидера на „Ал-Каида” и ръководителя на йеменското разклонение на терористичната мрежа, съобщават американски медии. Разузнаването на САЩ е прихванало серия от съобщения, в които наследникът на Осама бин Ладен-Айман ал Зауахири дава нареждане на ръководителя на йеменското подразделение Насер ал Ухайши да извърши нападение.

Съобщенията представляват рядко срещана досега координация между основното ръководство на „Ал-Каида”, което се укрива в Пакистан, и групировката „Ал-Каида“ на Арабския полуостров – най-опасното разклонение на терористичната мрежа. В електронната комуникация между двамата се споменава точно време за извършване на нападение, но не става ясно коя е целта.

В отговор САЩ наредиха безпрецедентното затваряне на посолствата в 19 държави в Близкия изток и Африка.

Великобритания, Германия, Франция, Холандия също затвориха своите дипломатически представителства в йеменската столица Сана.

От днес поне до края на седмицата Норвегия също ограничава достъпа до 15 посолства в Близкия изток и Африка. От снощи мерките за сигурност на международното летище в Брюксел и на някои жп гари в белгийската столица са засилени.

Федералният антикризисен център в Белгия въведе в посочените транспортни възли трето от общо четири нива за терористична опасност.

По настоявана на Вашингтон властите на лондонското летище Хийтроу претърсваха обстойно багажа на пътници, пътуващи към САЩ.