Бивш началник на турската армия получи доживотна присъда по мегаделото „Ергенекон“

Съдът изчете всички 275 прсъди по делото, а на улицата полицията използваше сълзотворен газ за разпръскане на антиправителствените демонстранти.

05.08.2013 | 16:48
Бивш началник на турската армия получи доживотна присъда по мегаделото „Ергенекон“

Бившият главнокомандващ турската армия Илкер Башбуг беше осъден на доживотен затвор в рамките на мегаделото „Ергенекон“. Той е сред десетки други турски граждани, получили присъди по продължилото пет години дело срещу 275 представители на въоръжените сили, адвокати, академици и журналисти. Всички те бяха обвинени в участие в група, заподозряна в заговор за сваляне на ислямисткото правителство на Партията на справедливостта и развитието. 21 души бяха оправдани.

Заключителната част на съдебния процес се гледаше в затвора в истанбулското предградието Силиври. Докато съдът изчиташе една по една всички 275 присъди, полицията използваше сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне събралите се стотици антиправителствени демонстранти на улицата.

Съдебният процес срещу предполагаемите членове на ултранационалистическата организация „Ергенекон“ започна през октомври 2008 г. Смята се, че тя е подготвяла почвата за преврат срещу правителството на управляващата партия чрез кампания за дезинформация, бомбени атентати и политически убийства.

Генерал Башбуг, ръководил армията между 2008 г. и 2010 г. година, отрича всички обвинения. Досега той беше в предварителен арест, заедно с още девет генерали, депутати от Народнорепубликанската партия и лидера на Работническата партия. Подсъдимите са обвинени в опит за промяна на конституционния ред чрез сила.

Организацията „Ергенекон“ беше разкрита през юни 2007 г. при операция на полицията за борба с тероризма в предградието на Истанбул, при която бяха открити оръжия и експлозиви. Опозицията и защитниците на светските принципи осъждат съдебния процес, като смятат, че той цели да принуди критиците на правителството на премиера Реджеп Ердоган да замлъкнат.

Няколко други съдебни процеси срещу предполагаеми заговорници бяха открити след началото на процеса „Ергенекон“ - за операция "Чук", насочен специално срещу военнослужещи, и за операция "Кафез", която според обвинителния акт е предвиждала атентати срещу членове на християнските малцинства.

Процесът за операция "Чук"- предполагаем заговор за преврат срещу правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган, приключи през септември миналата година, като 330 офицери получиха присъди затвор от 16 до 20 години.