Западни посредници търсят изход от кризата в Египет (видео)

Политическите решения трябва да бъдат договорени с Фронта за национално спасение.

04.08.2013 | 15:36
Западни посредници търсят изход от кризата в Египет (видео)

Американски и европейски партеници се срещнаха с представители на поддържаното от египетската армия временно правителство в Кайро и с поддръжници на сваления прездиент - ислямист Мохамед Мурси. Диполоматите са в Египет в опит да намерят мирно разрешение на тежката политическа криза, обхванала Северноафриканската страна през последните седмици.

Привържениците на сваления президент на Египет Мохамед Мурси казаха на западните посредници, намиращи се в страната, че уважават исканията на масовите протести, но подчертаха, че главнокомандващият на армията Абдел Фатах ас Сиси също не трябва да бъде част от бъдеща политическа сделка. Говорителят на делегацията Тарик ел Малт добави, че политическите решения трябва да бъдат договорени с Фронта за национално спасение - коалицията от неислямистки партии, подкрепящи свалянето на президента, в която влиза и временният вицепрезидент Мохамед ел Барадей.

Поддръжниците на сваления държавен глава се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Уилям Бърнс, с американския посланик Ан Патерсън и със специалния пратеник на ЕС Бернардино Леон. Разговорите се проведоха на фона на растящото напрежение около заповедта на временното правителство дадена на полицията да отстрани хиляди поддръжници на Морси, които вече повече от месец окупират централен площад и пространството пред най-голямата джамия в Кайро. Те настояват за връщането на държавния глава. В събота вътрешното министерство отново призова хората мирно да се разотидат и заяви, че на партията Мюсюлманско братство ще бъде дадена роля в демократичния политически процес на страната.  Над 100 души бяха убити при сблъсъци откакто бившият държавен глава бе отстранен от власт от армията на 3-ти юли.