Нови стачки ще блокират летищата в Гърция (видео)

Профсъюзът на гръцката гражданска авиация свиква тридневно шествие от 9 до 11 август.

03.08.2013 | 09:53
Нови стачки ще блокират летищата в Гърция (видео)

Профсъюзът на гръцката гражданска авиация свиква тридневна стачка от 9 до 11 август. Ще бъдат затворени ключови летища, а стотици полети ще бъдат отменени. От края на юли Гърция е обхваната от ежедневни демонстрации, заради планираното съкращение на 25 000 държавни служители.

В изявление синдикатът посочва, че стачката е в отговор на решението на кабинета да се съкратят 300 служители на гражданската авиация, което ще наруши значително работата и ще предизвика хаос в разгара на летния туристически сезон. Профсъюзът посочва, че ще бъдат извършвани само спешни полети и ще бъде разрешавано само на самолети, превозващи държавни или правителствени ръководители, да кацат на летищата.

Все още не е ясно дали властите в Атина ще разрешат стачката, тъй като в миналото подобни действия са били блокирани от съда.

Междувременно, днес изтича 24-часовата стачка на служителите в държавния сектор от района на областта Атика. По улиците излязоха учители и преподаватели от техническите учебни заведения, след като образователното министерство обяви списък с над две хиляди души, които ще бъдат включени в схемата "на разположение", преди да бъдат уволнени.

На 17 юли Гръцкият парламент прие пакет закони за преструктуриране на държавния сектор - непопулярните мерки за икономии, изисквани от международните кредитори на страната. Пакетът включва съкращаването или прехвърлянето на работните места на 25 000 държавни служители.