Франциско Гарзон Амо е говорил по телефона по време на влаковата катастрофа

Записите показват още, че по време на дерайлирането влакът се е движел със 153 километра в час.

31.07.2013 | 15:42
Франциско Гарзон Амо е говорил по телефона по време на влаковата катастрофа

Важни разкрития за влаковата катастрофа в Испания. Записите от черната кутия на дерайлиралия влак показват, че машинистът е говорил по телефона по време на инцидента. От съда обявиха, че Франциско Гарзон Амо е провеждал разговор със служители на компанията-оператор на влака.  Те са го потърсили на служебния му телефон минути преди катастрофата. Обсъждана е документация, свързана с пътуването и карта на маршрута до град Ферол.

От „Ренфе“ заявиха, че диспечерите на жп мрежата в Испания и машинистите провеждат редовно такива разговори. Това става чрез специални радиотелефони, които свързват влаковете с центровете. Когато обаче връзката не може да се осъществи по този начин, често се използват и служебни мобилни телефони
Записите показват още, че по време на дерайлирането влакът се е движел със 153 км/ч, или 73 км/ч над ограничението.

Малко преди инцидента скоростта му е достигала 192 км/ч, и след активирането на спирачния механизъм, тя не е била намалена достатъчно.

Върховният съд в Галисия повдигна обвинение за непредумишлено убийство по непредпазливост, на машиниста. Той обаче беше пуснат под гаранция, но трябва да се явява в съда за отчет всяка седмица, като има забрана да напуска Испания без разрешение. Отнета му е и правоспособността да управлява влак за срок от шест месеца.