Поне 77 души загинаха във влакова катастрофа в Испания

Бързият влак е пътувал от Мадрид, но е дерайлирал и се е блъснал в бетонна стена.

25.07.2013 | 10:59
Поне 77 души загинаха във влакова катастрофа в Испания

Най-малко 77 души загинаха, а други над 140 бяха ранени, след като влак дерайлира в близост до северозападния град Сантиаго де Компостела и се разби в бетонна стена. Причините за катастрофата се разследват, но според властите става дума за инцидент и няма данни за терористична атака.

Бързият влак е пътувал от Мадрид до крайбрежния град Ферол и инцидентът е станал само на три километра от гарата на Компостела. Той е превозвал общо 218 пътници, по данни на оператора на високоскоростната влакова линия - компанията Renfe.

Разглежда се версията за несъобразена скорост.

Местните граждани са мобилизирани да даряват кръв в центровете за спешна помощ, където има тежко ранени. Свидетели описват катастрофата като много тежка – чула се е силна експлозия и са видели облак гъст дим. Някои разказват, че в следствие на удара един от вагоните се е стоварил върху друг вагон. Оцелелите са ги напуснали, разбивайки прозорците им.

Според властите влакът се е движел със скорост над 200 км/ч при разрешени 80 км/ч, но според Renfe - максимум 180 км/ч. Все пак от компанията признаха нарушението.

Тази сутрин на мястото пристигна премиерът на страната Мариано Рахой. Той проведе извънредна среща с министри от своя кабинет. Заради трагедията са отменени всички празненства на големия местен католически фестивал Saint James.

Вижте видеото!