fallback

Икономическата помощ на САЩ е безсмислена, ако Израел не върне земята на арабите

Bloomberg представя Муниб Ал Масри - милиардерът, приближен на покойния президент Ясер Арафат.

23.07.2013 | 13:27

В навечерието на подновяването на мирните преговори между Израел и Палестина, Bloomberg представя Муниб Ал Масри - милиардерът, приближен на покойния президент Ясер Арафат. Той смята, че икономическата помощ на САЩ няма смисъл, ако Израел не върне земята на арабите.

На Хълма на милосърдието над град Наблус се издига имението на Муниб Ал Масри. Той се извинява, защото трябва да бърза за Рамала, където скоро може да се подновят мирните преговори с Израел.

„Това е повратен момент. Имаме прозорец от шест месеца и се надявам да успеем.

На хората ще им омръзне, а с темповете, с които господин Нетаняху строи селищата тук, за нас няма да остане земя. Къде ще бъде земята ни? Искаме да бъдем свободни. Искаме интегритет и достойнство. Всеки път като минавам пред това КПП ме спират. Свикнал съм да ме спират. Да ме унижават. Но смятам, че не съм унижен“, каза Масри.

Той се среща с висши палестински представители за брифинг по мирните преговори, които трябва да се подновят в края на юли.

След края на срещата отделят време за молитва на гроба на Арафат. След това се връщаме в Наблус. Домът на Масри е с ротонда и пълен с произведения на изкуството и артефакти.

Има трон, принадлежал на дядото на крал Фарук, османска ракла за зестра, има дори манастир от V век, открит в основата на къщата.

Богатството си Масри е събрал чрез петролната и газова индустрия. Но той гледа към бъдещето. Независимостта според него трябва да дойде преди всяка друга инициатива. Дори и преди плана на Джон Кери за 4 млрд. долара за насърчаване на палестинската икономика.

„Не могат да ни купят и да ни кажат, че тези пари не ни трябват. Предпочитам да останем бедни, но да запазим земята и цялото си достойнство, а Израел да продължи да ни окупира и след 60 години“, категоричен е милиардерът.

След няколко минути трябва да тръгва. Кралят на Йордания го очаква в Аман. Не може да закъснява.

fallback
Още от Свят
fallback