"Роберт Кох" прогнозира: Втора, трета, дори осма вълна от Ковид-19

Очаква ли ни нов взрив от епидемията през есента и зимата?

05.06.2020 | 11:28 Редактор: Тодор Петров

Повечето вирусолози са единодушни, че през есента може да се очаква повишаване на броя на новите инфекции от Ковид-19. Мнозина обаче избягват термина “втора вълна”. Експертите от Института "Роберт Кох" твърдят, че ще има не само втора вълна, но и трета, четвърта, та може би дори и осма.

Фактът, че сега случаите на зараза са намалели силно, не означава, че през есента и зимата не ни очаква нов взрив от епидемията. 

"По-голямата част от населението все още няма имунна защита срещу SARS-CoV-2. Затова трябва да се очаква, че ще има втора вълна от Ковид-19", пишат експертите. От "Роберт Кох" изреждат няколко фактора, от които зависи появата на втора вълна. Най-главният е спазването на противоепидемичните мерки.

Не е ясно дали коронавирусът е сезонен

"Много вируси, които причиняват тежки заболявания на дихателните пътища, се разпространяват по-слабо през лятото”, пишат от "Роберт Кох". Те обаче не се наемат да дадат категоричен отговор дали новият коронавирус също ще се проявява като сезонен.

Учените все пак предполагат, че ниските температури облагодетелстват разпространението му. Повод за това заключение дадоха например огнищата на зараза в няколко германски кланици, пише "Дойче веле".

Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" физикът Виола Приземан казва, че все пак е слабо вероятно по време на евентуална втора вълна да се достигне толкова рязко покачване на заболяванията, каквото имаше през месец март.

Втората вълна може да бъде предотвратена

Приземан е създала математически модел, отразяващ разпространението на пандемията досега. Тя смята, че сега сме далеч по-добре подготвени за евентуална нова вълна от заболявания и прогнозира, че ако хората продължат да бъдат предпазливи, да спазват дистанция и да се съобразяват с хигиенните мерки, нов пик ще бъде предотвратен.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 1 месец
Този пък като черна станция Сигнализирай за неуместен коментар