Меркел: Няма да се кандидатирам за пети мандат, решението ми е твърдо

71% от германците одобряват работата на правителството

05.06.2020 | 08:17 Редактор: Ивет Арабова
Меркел: Няма да се кандидатирам за пети мандат, решението ми е твърдо

Канцлерът на Германия Ангела Меркел категорично отхвърли възможността да се кандидатира за пети мандат, независимо от високия ѝ рейтинг във връзка с действията на правителството срещу коронавирусната епидемия.

"Решението ми е твърдо", заяви Меркел пред телевизия ZDF. 65-годишният канцлер планира да се оттегли от поста си в края на идната година. Според допитване по поръчка на другата обществена телевизия - ARD, резултатите от което бяха обявени вчера, 71% от германците одобряват работата на правителството.

Вероятният нов канцлер при победа на ХДС на федералните избори през август 2021 г. ще стане известен в края на тази година - при избора на нов лидер на партията.

Пред ZDF Меркел каза още, че обявеното вчера намаление на ставката на ДДС в Германия от 19 на 16 на сто ще е в сила само до края на годината. Тя обясни, че с намаляването на данъка се цели да се даде само краткосрочен импулс на икономиката, предава БНР.

Канцлерът коментира и социалното напрежение в Съединените щати след смъртта в Минеаполис на чернокожия Джордж Флойд: "Не пожелавам на САЩ да им се случва разделение на обществото. Надявам се вместо това там да се случи обединение. Убийството на Джордж Флойд е ужасно - това е расизъм! И тук имаме расизъм и имаме още много да работим срещу това, но аз вярвам в силата на демокрацията на САЩ и че тя ще се справи с тази трудна ситуация“.

Снимка: Bloomberg/Krisztian Bocsi

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК