Политическа жега в Гърция (видео)

Страната ще бъде парализирана от общонационална стачка.

15.07.2013 | 15:18
Политическа жега в Гърция (видео)

От днес до сряда кметства и други служби от местната власт в Гърция ще бъдат затворени. По този начин южните ни съседи реагират на законопроекта, който обрича на безработица хиляди общински служители и който всеки момент трябва да бъде гласуван от парламента. Утре страната ще бъде парализирана от общонационална стачка.
 
Днес недоволните ще се съберат на площад „Синтагма“ пред парламента, а утре ще участват и в 24-часовата стачка, обявена от двата най-големи синдиката - конфедерацията на труда и федерацията на държавните служители. И докато протестните акции текат пред сградата на парламента, депутати от дясната нова демокрация ще обсъждат реформите в сектора.

В рамките на поетите ангажименти към кредиторите се предвижда общинската полиция да бъде ликвидирана като служба, една част от работещите в нея да останат в общините, а други да бъдат пренасочени към други служби от Министерството на обществения ред. Ще бъдат съкратени също 2200 училищни охранители, 2000 служители в местните администрации, 1500 учители и служители в различни министерства.
Вижте подробностите във видео файла.