fallback

Закон в Турция ще забрани на архитектите да се месят в градоустройствените планове

Заради предложението в страната избухна нова вълна от протестиращи.

14.07.2013 | 18:42

Нова вълна от протести в Турция заради нов закон, който ще лиши архитектите от правото да се намесват в градоустройствените планове. Той трябва да бъде гласуван в парламента до дни.

Полицията задържа 11 демонстранти. Органите на реда бяха принудени да използват водни струи и сълзотворен газ, за да разпръснат масите. Демонстрацията беше организирана от профсъюзите на архитектите и инженерите.

Турският премиер Реджеб тайп Ердоган обвини външни сили за размириците в страната му. „Центърът, който режисира последните събития и в Египет, и в Турция, е един и същ. Засега няма да го съобщавам. Когато му ойде времето, той ще бъде оповестен. ”, кза Ердоган.

Протестите в Турция започнаха, след като правителство обяви, че смята да застрои комплекс с историческа казарма на мястото на парка "Гези“. Съдът в Истанбул постанови отмяна реорганизацията на площад „Таксим" и парка „Гези".

До сблъсъци с полицията се стигна и в Анкара. На булевард “Кенеди“ около хиляда души скандираха антиправителствени лозунги и замеряха органите на реда с камъни. По-късно протестът се премести на улица “Дикмен“.

След полунощ полицията е разрушила барикадите и е прогонила протестиращите с газови гранати и водомети.

Тази сутрин общинските служби разчистваха булеварда от останалите след демонстрантите боклуци. Кметът на Анкара се закани, че ще построи „музей на вандализма“, за да покаже разрушенията, причинени от протестиращите

fallback
Още от Свят
fallback