fallback

Инфлацията в Китай се повиши до 2.7% на годишна база през юни

Ръстът при потребителските цени остава под заложената цел от 3.5%.

09.07.2013 | 17:00

Инфлацията в Китай се засили до 2,7% на годишна база през юни, което е ръст с 0,6 на сто спрямо предишния месец, показаха правителствените данни.

Все пак ръстът в потребителските цени остава под годишната цел на Пекин от 3,5%.

През цялото първо шестмесечие инфлацията в Поднебесната империя е била 2,4 на сто, като ускоряването й през миналия месец се дължи главно на високия ръст в цените на хранителните продукти. Данните оправдаха очакванията на повечето анализатори.

Според търговците цените на пилешкото месо и яйцата са се възстановили, след дефицита в предлагането, предизвикан от мерките срещу разпространението на избухналия по-рано тази година птичи грип.

Представените данни показват, че производствената инфлация, която следи ръста на цените на едро, е намаляла с 2,7% на годишна база през юни. Това е 16-тият й пореден месец на забавяне и е силен сигнал за слабото търсене.

„Търсенето от някои развиващи се икономики на продукти като петрол и желязо намалява, което означава, че като цяло цените на изнасяните суровини няма да навлязат във възходящ тренд. Това оказва сериозен натиск върху вносната инфлация,“ коментира икономистът Ниу Ли.

fallback
Още от Свят
fallback