Гърция ще получи спасителния си заем от 5 млрд. евро

Страната ще трябва да направи бързо административната реформа. Очаква се по-висок данък върху луксозните стоки.

09.07.2013 | 11:31
Гърция ще получи спасителния си заем от 5 млрд. евро

Международните кредитори на Гърция се съгласиха да предоставят нови 6,8 милиона евро в рамките на спасителния финансов пакет за страната, но тя се задължава да ускори реформите в администрацията. Решението беше взето след среща на Еврогрупата късно снощи в Брюксел.

До края на годината най-вероятно ще бъдат отпуснати два милиарда евро, но това ще бъде решено на по-късен етап.

„2,5 млрд. евро от помощта ще бъдат осигурени директно от спасителния фонд на Еврозоната, а 1,5 млрд. евро – от Европейската централна банка“, обясни френският финансов министър Пиер Московиси.

В следващите седмици се очаква Международният валутен фонд да гласува отпускането на 1, 8 млрд. Евро, а през октомври спасителният фонд на еврозоната и ЕЦБ заедно ще предоставят още 1 милиард на южната ни съседка.

„Получихме изцяло спасителния пакет, така че сме напълно доволни. Разбира се, ако някой иска да ни даде още десет милиарда евро, с удоволствие ще приемем“, каза гръцкият финансов министър Янис Стурнарас.

До края на септември министърът на административната реформа трябва да представи т.нар. "мобилна схема" за повече от 12 хиляди работници - повечето от тях са служители в администрацията.

Общо 3500 общински полицаи също ще бъдат включени в реформата, като един от всеки четирима ще бъдат прехвърлен в националната полиция, а другите трима ще бъдат съкратени.

Гърция ще въведе и по-висок данък върху луксозните стоки, за сметка на временното понижение на ДДС върху храните, от 23% на 13%.