Може да отнеме десетилетие САЩ да се възстановят от пандемията

Множество изследвания отчитат продължаваща слабост на глобалното производство

03.06.2020 | 00:00 Редактор: Ралица Братанова
Може да отнеме десетилетие САЩ да се възстановят от пандемията

Може да отнеме десетилетие на американската икономика да се съвземе от коронавирусната пандемия и свързаните с нея ограничителни мерки, заявиха представители на американската бюджетна агенция, цитирани от The Wall Street Journal. 

Множество изследвания отчитат продължаваща слабост на глобалното производство.

Бюджетна служба към Конгреса на САЩ (Congressional Budget Office - CBO) заяви, че свиването, предизвикано от пандемията, ще понижи прогнозите ѝ за БВП в периода между 2020 и 2030 г. със 7.9 трилиона долара или 3% от БВП спрямо очакванията ѝ от януари. От CBO добавят, че не очакват БВП да достигне прогнозираното преди ниво до четвъртото тримесечие на 2029 г.

Близо 3.3 трилиона долара бяха отпуснати от Конгреса от март насам под формата на различни програми за стимули, като от CBO посочват, че сумата "частично ще смекчи влошаването на икономическите условия", пише BloombergTV.bg.

“След като отчетем първоначалния отскок на икономическата активност заради премахването на ограниченията, смятам, че нивото на активността ще е значително под предкризисното”, заяви Мишел Майер, старши икономист на Merrill Lynch.

“Ще отнеме дълго време за заздравяване на икономиката. Ще има последствия след подобен сериозен шок”, добавя тя.

CBO очаква икономиката на САЩ да се свие с 5.6% през четвъртото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. - значителен спад от предишните прогнози на службата за ръст от 2.2%, които бяха изготвени преди пандемията.

Въпреки че се очаква икономиката да се върне към растежа след тази година, вероятно темпът на растеж няма да бъде достатъчно бърз, за да компенсира резките спадове по време на коронавирусната пандемия.

Вижте още по темата на BloombergTV.bg.

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК