Северна и Южна Корея подновиха преговорите за индустриалния комплекс Кесон

За първи път от спирането на работата на пограничния комплекс се прави стъпка в тази посока.

06.07.2013 | 14:26
Северна и Южна Корея подновиха преговорите за индустриалния комплекс Кесон

Северна и Южна Корея започнаха преговори за възобновяване на работата в съвместния индустриален комплекс Кесон, който се намира на границата между двете държави. Според договорката всяка от двете преговарящи страни е представена от делегация от трима души. Това са първите разговори след пълното спиране на работата в Кесон през април тази година. Инициатор на работната среща беше Сеул, който на 4 юли призова за започване на разговори за възобновяването на работата на съвместната индустриална зона.

Предложението дойде ден след като Пхенян разреши на южнокрейски бизнесмени да посетят затворения комплекс. Северът прие поканата. Властите в Северна Корея разпоредиха затварянето на индустриална зона през април. Те бяха провокирани от провелите се тогава съвместни военни учения между САЩ и Южна Корея, а също и от разширяването на санкциите от страна на ООН, след като Пхенян извърши през февруари пореден ядрен опит.

На територията на Кесон работят 53 000 граждани на Корейската народно-демократична република и около 900 служители от Южна Корея. Очаква се Южна Корея да поиска писмена гаранция, за да предотврати ново едностранно затваряне на Кесон.

Искането едва ли ще бъде прието, тъй като това би означавало Пхенян да поеме пълната отговорност за затварянето на зоната, стъпка която страната отказва.