През 2014 ЕС ще помага на страните с младежка безработица от над 25%

„Срещата за младежката безработица в ЕС е опит да се замажат икономическите последици от бюджетните ограничения“, твърси Андреа Налес от Социалдемократическата партия.

03.07.2013 | 16:02
През 2014 ЕС ще помага на страните с младежка безработица от над 25%

Среща, посветена на борбата с младежката безработица, ще се проведе в Берлин този следобед. В нея ще участват германския канцлер Ангела Меркел , френския президент Франсоа Оланд, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Почти шест милиона младежи в ЕС под 25 години са без работа. „Това е най-сериозният проблем за общността“, коментира германският канцлер Ангела Меркел и допълни, че страната й има голям опит с преодоляването на този проблем чрез структурни реформи.

Това е и основната тема на срещата, която се провежда днес в Берлин. На нея присъстват френският президент Франсоя Оланд, председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на ЕК Жозе Мануел Барозу, както и канцлерът на страната.

 „Срещата на високо равнище на Меркел за младежката безработица в Европа е опит да се замажат икономическите последици от политиките на бюджетни ограничения“, контрира Андреа Налес, генерален секретар на Социалдемократическата партия, опонент на Меркел на изборите през септември, пред Reuters.

"Не мисля, че този пореден, 49 форум ще помогне. Меркел се движи из Европа с линейка и раздава лепенки за наранявания, причинени от от собствените й политики. Фрау Меркел подложи ЕС на диктат и спестявания“, каза още той. Според Налес изцяло трябва да се промени политиката в общността, а в Германия е необходимо ново правителство.

Още от началото на следващата година се очаква ЕС да насочи значителни средства към страните и регионите, където младежката безработица надхвърля 25%. Сред тях е и България с 28.3%. Предварително планираните шест милиарда евро за младежка заетост ще бъдат увеличени до осем милиарда, стана ясно в края на миналия месец.

Лидерите се договориха да направят всичко необходимо младежите под 25 г., които не работят и не учат да получат работа, стаж или допълнителна квалификация до четири месеца след завършване на образованието си. Отделно се очаква част от еврофондовете да бъде пренасочена към младежка заетост.