Поне 19 загинали пожарникари и 200 изгорели до основи къщи в Аризона

Това е най-големият брой загинали огнеборци след терористичния атентат от 11 септември 2001 година.

01.07.2013 | 18:24
Поне 19 загинали пожарникари и 200 изгорели до основи къщи в Аризона

Най-малко 19 огнеборци загинаха при потушаването на горския пожар в централните части на американския щат Аризона, а 200 къщи са изгорели до основи. Пожарът възникна в петък след паднал гръм и мълниеносно се разпространи, заради рекордните жеги, ниската влажност и силните ветрове в региона.

Пожарникарите са се намирали на предната линия на стихията, заплашваща град Ярнел, на около 130 километра северозападно от Финикс. Огнената стихия ги е обгърнала, когато внезапно вятърът сменя посоката си.

 „Ще бъдат нужни дни или по-дълъг период, за да се разбере колко точно са загиналите“, каза губернаторът на Аризона Йан Брюър.

Загиналите са били част от специално обучен отряд за действие в горещи точки, който обикновено пристига пръв на мястото на пожара и помага за ограничаването на разпространението му.

Това е най-големият брой загинали огнеборци след терористичния атентат от 11 септември 2001 година. Президентът на САЩ Барак Обама обрисува загиналите като герои, изложили себе си на опасност, за да защитят живота и имуществото на своите съграждани.

Близо 200 други пожарникари продължават да се борят с бързоразрастващия се горски пожар, който до момента е обхванал над 8 хиляди декара.

Щатите в западната част на страната, от дни са обхванати от гореща вълна с рекордни температури от над 50 градуса по Целзий. Един човек загина, а десетки потърсиха медицинска помощ след топлинни удари.