fallback

Хърватия вече официално е част от ЕС

На церемонията по присъединяването в Загреб присъстваха хиляди хървати, както и официални лица като Ангела Меркел и Жозе Мануел Барозо.

01.07.2013 | 16:14

Две десетилетия след получаването на независимост от бивша Югославия, със заря и Одата на радостта хърватите отпразнуваха влизането си в ЕС.

След Словения Хърватия е едва втората от общо седем държави от бившия югославски блок, която се присъединява към Общността.

Церемонията бе глътка въздух след дългия път, който страната извървя от войната пред 1991, отнела живота на около 20 000 души.

Хиляди хървати и официални лица, сред които германският канцлер на Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо.

„Каквото и да казват някои за нас, вие трябва да знаете, че ние сме държава с рационален народ. Ние сме наясно с това кои сме и какви сме. Ясно знаем и каква е ролята на нашата страна в Европа и света. Сега имаме и нови отговорности, като например да помогнем на останалите страни в региона максимално бързо да постигнат критериите, които ние постигнахме за влизане в ЕС“, коментира премиерът на Хърватия Зоран Миланович.

Вижте репортаж по темата от видео файла.

 

fallback
Още от Свят
fallback