Протестите в Турция от снощи бяха в подкрепа на кюрдите

В петък вечерта един човек загина при сблъсъци между полицията и протестиращи в провинция Диарбекир.

30.06.2013 | 10:46
Протестите в Турция  от снощи бяха в подкрепа на кюрдите

Около 10 хиляди демонстранти се събраха в околностите на площад Таксим с искане за оставка на правителството на премиера Реджеп Ердоган. Протестът беше планиран като част от поредната антиправителствена демонстрация, но се превърна в глас на солидарност с кюрдите. Те изразиха гнева си от убийството на кюрдски демонстрант по време на бунта преди два дни в провинция Диарбекир.

Полицията не допусна хората до сърцето на емблематичния площад. Въпреки това демонстрацията мина сравнително мирно, като по-голямата част от протестиращите се разпръсна след отправени предупреждения от органите на реда.

На мястото отново имаше водни оръдия, но те не бяха използвани. Нямаше употреба и на сълзотворен газ. Около хиляда души останаха в околностите на Таксим, някои от които влязоха в сблъсък с полицията. Над десет демонстранти са задържани.

Протест за солидарност с кюрдите имаше и в столицата Анкара. Там полицията използва газ и водни струи, за да разпръсне хората.

В петък вечерта един човек загина, а около десет бяха ранени при сблъсъци между службите за сигурност и протестиращи в село Каячък в провинция Диарбекир. Хората изразиха недоволството си от строителството на военен пункт в населената предимно с кюрдско население югоизточна Турция.