fallback

ЕС готви по-строги правила за вредните емисии от автомобилите

Германия се опита да блокира промяната и да подкрепи родните производители.

26.06.2013 | 17:40

Европейският съюз ще въведе по-строги правила за вредните емисии, отделяни от автомобилите. До 2020 година всички нови коли, произведени в Общността трябва да отделят до 95 грама въглероден диоксид на километър.

Германия се опита да блокира промяната с цел родните производители на луксозни автомобили да могат произвеждат такива с огромни по мощност двигатели. Ирландия обаче, която в момента държи председателството на ЕС и посредничи за сделката, обяви, че 95 грама е правилният баланс между екологичните и икономическите съображения.

Според новите правила всеки производител ще има индивидуална цел, базирана на автомобилния парк и постигнати предишни намаления на емисиите от автомобилите. Отхвърлено беше предложението на Германия да се позволи на производителите да печелят така наречените суперкредити от производство на електрически коли и така да се компенсира за по-големите замърсители. Ако решението бъде окончателно одобрено, Германия ще има най-тежката задача. През 2011 година емисиите от немските автомобили са били 147 грама на километър.

fallback
Още от Свят
fallback