Турция сред най-уязвимите развиващите се пазари от забавянето на инвестициите

Институтът за международни финанси във Вашингтон намали прогнозата си за размера на чуждестранните капиталови потоци за 2014.

26.06.2013 | 17:16
Турция сред най-уязвимите развиващите се пазари от забавянето на инвестициите

Турция, Румъния, Полша и Мароко са най-уязвими при забавянето на инвестициите в развиващите се страни заради зависимостта им от чуждото финансиране, стана ясно от доклад на Института за международни финанси във Вашингтон.
Анализаторите намалиха прогнозата си за частните чуждестранни капиталови потоци в развиващите се пазари през 2014 до 1.1 трилион долара Ако прогнозата се сбъдне, това би било най-ниското им ниво от 2009 насам.

Входящите потоци, които тази година се очаква да достигнат 1 трилион и 150 милиарда долара вероятно ще са с 3% по-малко спрямо 2012, показват още данните на Института. Страни като Турция, Румъния, Полша и Мароко са известни с техните огромни външни финансови потребности, коментират анализаторите. Ако чуждестранното финансиране намалее драстично, тези държави може да изпаднат в сериозни ликвидни проблеми. Според Института за международни финанси общите частни изходящи потоци от развиващите се пазари през тази година ще нараснат с над 7% до близо 1 трилион долара.