Ето как малшансът провали мисията на американските астронавти

Условията за полет са били подходящи час след прекратяването на мисията

28.05.2020 | 14:16 Редактор: Тодор Петров

По-малко от 20 минути разделиха астронавтите Роб Бенкен и Дъг Хърли и екипа на НАСА от осъществяването на историческия полет към Международната космическа станция. Амбициите на Съединените щати да реализират първата си орбитална мисия с родна ракета от 9 години насам, не се осъществиха заради лошото време в района на космическия център "Кенеди". 

Ракетата "Фалкон 9" и пасажерската капсула "Дракон", разработени от компанията на Илън Мъск - SpaceX, трябваше да излетят от космическия център точно в 23:33 българско време. Само час, след като мисията беше прекратена, условията за полет вече са били подходящи

Прозорецът за изстрелване на ракетата обаче е строго определен и всяко непредвидено изменение във времето може да доведе до разминаване на мисията с космическата станция. 

Дългоочакваният полет предизвика широк интерес заради новото начало на космическата програма на Съединените щати. За последен път те изпратиха космонавти със собствена совалка през 2011 година. Това е и първият път, когато частна компания, а не национално правителство, изпраща апарат с астронавти в Космоса. 

Спирането на полета не означава край на мисията. Тя ще получи своя следващ шанс на 30 май. Ако и тогава времето не e подходящо, ще бъде напрaвен трети опит за изстрелване на следващия ден.

Вижте всичко по темата в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК