"Тройката" прекъсна мисията си в Гърция (видео)

Инспекторите ще се върнат в края на месеца, констатираха "важен напредък" в изпълнението на спасителната програма, но и тежки дефицити

20.06.2013 | 14:53

"Тройката“кредитори на Гърция – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), е констатирала, че Гърция е постигнала „важен напредък“ в изпълнението на спасителната програма и реформите, съобщават световните агенции и местните медии.

Инспекторите обаче прекъснаха временно мисията си в Атина, за да може да се „завърши техническата работа“, посочват трите институции в кратко съвместно изявление, разпратено до медиите. Дискусиите ще бъдат възобновени в края на този месец, уточняват кредиторите на страната.

Кредиторите са установили сериозен дефицит в здравноосигурителната система и според оценката им той ще продължи да се разширява през тази и следващата година. Засега обаче властите не могат да дадат отговор как точно смятат да се справят с него.

Заради забавянето на процеса по приватизация се е отворила допълнителна „дупка“ от 1 млрд. евро в приходната част на бюджета и очакванията за постъпленията в хазната няма да се реализират. Това почти не оставя избор на правителството и вероятно ще се наложи да бъдат направени допълнителни икономии.

Кредиторите обаче препоръчват на управляващите в Атина да намерят друг начин да покрият дефицитите, вместо да съкращават отново заплати и пенсии и да вдигат данъците, заради което гърците изгубиха приблизително половината от разполагаемите си доходи в последните години.

Междувременно лидерите на партиите от управляващата коалиция в Гърция намекнаха, че  вървят към постигането на компромис за бъдещето на държавната медия ERT. Така те се надяват до ден-два да сложат край на политическата мини  криза, възникнала след решението предаванията да бъдат спрени, предава Ройтерс, цитирана от Bulgaria on Air.

Въпреки решението на съда в понеделник предаванията да бъдат възобновени, това не стана. Споровете между премиера Андонис Самарас и коалиционните партньори са дали телевизията да рестартира дейността  си в пълен обем и да продължи да работи така до преструктурирането си, или да започне с ограничен състав.

След 3-часови преговори снощи лидерите на Демократичната левица и ПАСОК  заявиха, че полагат усилия в търсенето на решение, което да позволи на ERTда възобнови излъчването в пълната си програма.

„Правим всичко възможно държавната медия да заработи отново, на пълна  програма и пълни обороти“, заяви Фотис Кувелис, лидер на Демократичната левица.

„Това, което е важно, е, че всички искаме телевизията да заработи час  по-скоро. Въпросът е да помогнем на правителството да оформи пълният пакет правила, по които да работи медията“, каза пък лидерът на ПАСОК Евангелос Ванизелос.

Журналистическите съюзи в Гърция поискаха да повдигнат обвинение срещу финансовия министър Янис Стурнарас за това, че не предприема действия за възобновяването на излъчването. Но докато парламентът не отнеме имунитета на министрите, подобни ходове са обречени на неуспех.

Междувременно протестите заради спирането на ERT продължават. Наред със служителите и гражданите в демонстрацията участваха и  лидери на опозиционните сили в Гърция начело с Алексис Ципрас.