Бунтът на площад „Таксим“ и провалът на Ердоган

Журналистът Мохамед сравнява протестите в Истанбул с Арабската пролет.

09.06.2013 | 16:56
Бунтът на площад „Таксим“ и провалът на Ердоган

Протестите в Турция започват на 28 май 2013 година, когато турски еколози протестират против застрояването на парк „Гези“ на площад „Таксим“ в Истанбул. Те се обявяват против проект за урбанизация и изкореняване на дърветата. Планът на местната управа предвижда на тяхно място да бъдат реконструирани казарми от времето на Османската империя, както и да се построи културен и търговски център.

ПРОТЕСТИТЕ са вследствие от водената про-ислямистка политика от страна на Партията на справедливостта и развитието, начело с министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган. От 2011 година в страната все повече се ограничава свободата на словото, свободата на печат и използването на интернет, консумацията на алкохол, абортите, съдържанието в телевизионните канали, както и правото на свободно събиране.

В предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria On Air журналистът Мохамед Халаф обяснява каква е приликата с Арабската пролет. „Турският премиер Реджеп Ердоган пренебрегва нуждите на голямата част от населението. Не трябва да гледаме на протестите само като следствие на вътрешните проблеми, но и от външните. Най-големият му провал е Сирия и в този проблем Ердоган показа колко е безсилен и неадекватен“, коментира Мохамед Халаф.

Той обвини турският премиер, че заради политиката в последните години Турция има много проблеми не само със съседните си държави, но и с други. „Необходимо е уреждането на конфликта с кюрдите – проблем, който съществува от 30 години и заради тях се харчат 300 млрд. от хазната - неслучайно имаше престрелки в третия ден от протестите между бойците на Работническата партия на Кюрдистан и армията“, казава още Халаф.

ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ за възникналите протести са липсата на демокрация и намесата в личния живот на хората, посочва журналистът. Според него има две прилики между протестите в южната ни съседка и тези от Арабската пролет – едната е, че се използват социалните мрежи за организиране на населението, където е трудно да се наложи цензура, а другата е, че арабските младежи воюваха срещу деспотизма, а тук има наченки на такова управление, породени от демокрацията.

МЛАДЕЖТА В ТУРЦИЯ няма да търпи погазването на правата й, твърди Халаф. По думите му Ердоган пренебрегва голяма част от населението и даде за пример алевитите: „Третият мост над Босфора беше кръстен с името на Салепин I, който е воювал срещу тях, а те са 15 млн. дущи от общо 76 млн. население в страната“.

„Вълната от протестите е следствие от липсата на демокрация и това, че голяма част от турците не искат авторитарен режим, какъвто има там“, казава политическият анализатор проф. Владимир Чуков. Според него проблемът и недоволството са назрявали дълго време и недоволстващите са чакали единствeно повод, за да започнат протестните си действия.

РЕШЕНИЕТО на проблема се състои в диалога, смята евродепутатът Андрей Ковачев. По думите му турският брутен вътрешен продукт е нараснал за последните 11 години около три пъти, а причината е управлението на Ердоган. По този начин премиерът получава огромна подкрепа от бизнеса в страната, казва още той.

Турската икономика стигна 16 място в света и продължава да се развива сравнително бързо, но цената е този режим заради който има милиони граждани, живеещи под прага на бедността, коментирт Чуков и Халаф.

 

 
* Bulgaria On Air носи пълната отговорност за съдържанието на статията, която при никакви обстоятелства не може да се приема като официално мнение на Европейския съюз и Европейския парламент.

Статията е публикувана с финансовата помощ на Европейския съюз и Европейския парламент, в изпълнение на Грантов договор за дейност №  COMM/SUBV/2012/01/0032, към Договор за партньорство, реф. № COMM/2012/FRA/01/0203