Путин: Русия премина пика на Ковид-19, на 24 юни - Парад на победата

Кремъл беше планирал грандиозни чествания за 75-годишнината тази година

27.05.2020 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Русия премина пика на Ковид-19, на 24 юни - Парад на победата

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е преминала пика на пандемията от коронавирус и нареди възобновяване на подготовката за военните паради, отбелязващи 75-годишнината от победата във Втората световна война, съобщава Bloomberg.

"Москва и други градове трябва да организират отложените паради за Деня на победата за 9 май на 24 юни, като се има предвид, че ситуацията в страната като цяло, в повечето региони и въоръжените сили е стабилна и че на много места се стабилизира след пикa на заразата", каза Путин пред министъра на отбраната Сергей Шойгу във видеоконференция във вторник.

Кремъл беше планирал особено грандиозни чествания за 75-годишнината тази година, преди Путин да бъде принуден през април да отложи общонационалните събития заради разпространението на коронавируса.

С намаляването на икономическата активност на Русия с една трета по време на двумесечно национално блокиране, за да ограничи разпространението на епидемията, Кремъл сега се стреми да ограничи негативните ефекти, информира Bloomberg TV Bulgariа.

Скоростта на нарастване на заразените с коронавирус се забавя в Русия, като през уикенда страната падна на трето място по брой на установените случаи в световен мащаб след Бразилия и САЩ. Броят на диагностицираните в Русия нарасна с 2,5% през изминалия ден до 362 342 случая, а броят на починалите е достигнал рекорд за ден – 174 до общо 3807.

Кремъл обмисля провеждането както на парада, така и на референдум, който би отворил пътя на Путин да остане на власт до 2036 г., съобщи сайтът RBC миналата седмица, позовавайки се на четирима неидентифицирани служители.

Икономическият спад поради ограничителните мерки и спадането на търсенето на петрол, основният износ на Русия, доведоха до намаляване на рейтингите на одобрение за Путин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК