Великобритания ще акцентира на икономиката на срещата на Г-8

Въпросът за опазване на околната среда остава на заден план.

16.06.2013 | 11:55
Великобритания ще акцентира на икономиката на срещата на Г-8

Великобритания ще даде приоритет на икономическите въпроси за сметка на проблемите с околната среда на предстоящата среща на Г-8 в понеделник и вторник, съобщиха от британското правителство. Експертите обясняват решението с необходимостта от реформи, които да дадат тласък на икономиката на Острова. Британските граждани са раздвоени в мнението си, а анализи показват, че страната няма ясна стратегия за опазване на околната среда в дългосрочен план.

През последните пет години британската икономика на два пъти изпадна в рецесия. Съмненията за устойчивостта й поставят  икономическия растеж сред топ приоритетите в програмата на правителството.

 „Мисля, че икономиката и търговията днес са по-важни от промените на климата”, коментира Мартин, който живее в Лондон. -  „Не искам да подценявам екологията, но вижте какво се случва на много места по света по отношение на икономическата криза”.

През 2008 Великобритания прие наредба, че до 2050 въглеродните емисии трябва да бъдат редуцирани с 80%. Но докато Германия, Франция и други европейски страни все повече залагат на зелената енергия, Великобритания изглежда пасивна. Експертите смятат, че страната няма ясна стратегия как да запази околната среда след 2020.

По време на среща на Г-8 през 2005 американският президент Джордж Буш пръв изрази резервите си, че промените в климата са резултат от човешкото влияние. Някои британски политици от Консервативната партия също споделят тези виждания.